Recept na veganský celozrnný knedlík


Zdravím vás u receptu na celozrnný veganský knedlík. Stejný recept naleznete i v mém příspěvku na veganskou svíčkovou, ale tento recept je univerzální pro jakoukoliv jinou omáčku :) Máme dvě verze, ta první je s koupenou celozrnnou moukou a ta druhá je na domácí celozrnnou mouku ze zrní.

Ingredience na knedlíky:
- špetka cukru
- 20 g droždí
- 320 g celozrnné mouky (ideální špaldová) 
(alternativa: domácí celozrnná mouka, potřebujeme 160 g zrní špaldy nebo pšenice a pak přidáme 160 g špaldové hladké nebo normální hladké mouky aby bylo dohromady množství 320 g)
- sůl 
- 1 starší celozrnný rohlík, houska
- 150 g rostlinného mléka (ideální ovesné, ale jde i mandlové, sojové...)

Postup na přípravu knedlíků verze 1. koupená mouka


1. Do nádoby vložíme mléko, droždí, cukr a hřejeme na 37 stupňů a nastavíme 1:30 min.
2. Přidáme mouku, sůl, vejce a hněteme (funkce těsto 1 min.)
3. Dovnitř otvorem ve víku nádoby přidáme na kousky natrhaného rohlíku a TM zpracuje do těsta 30 s. (pokud bude špatně zpracované přidáme čas)
4. Z těsta vytvarujeme dva knedlíky, položíme je vedle sebe do předem olejem vymazané Varoma mísy a odložíme na stranu. 
5. necháme 20 m kynout
6. Do mísy dáme vodu, nasadíme Varoma mísu a nastavíme čas. 20 m, stupeň varoma, rychlost 1.
7. knedlíky necháme vychladnout a podáváme k libovolné omáčce

2. Verze s domácí celozrnnou moukou

 1. Nejdřív nasypeme zrní a drtíme na 30 s, rychlost 10 
2. přisypeme 160 g hladké mouky a smíchanou mouku dáme stranou do misky 
3. Do nádoby vložíme mléko, droždí, cukr a hřejeme na 37 stupňů a nastavíme 1:30 min. 
4. Přidáme mouku, sůl, vejce a hněteme 
5. Dovnitř otvorem ve víku nádoby přidáme na kousky natrhaného rohlíku a TM zpracuje do těsta 
6. Z těsta vytvarujeme dva knedlíky, položíme je vedle sebe do předem olejem vymazané Varoma mísy a odložíme na stranu. - další postup je stejný jako předchozí

Pokud máte jakékoliv dotazy tak mi neváhejte napsat a taky pokud byste chtěli Thermomix nebo se o něm více dozvědět tak mi napište na madlen.thermomix@gmail.com

Dobrou chuť.
Vaše Madeleine



 

Komentáře