Veganská svíčková s celozrnným knedlíkem

 


Zdravím vás, mám tu pro vás recept na perfektní veganskou svíčkovou s celozrnným knedlíkem a domácí kešu vegan smetanou. Vše udělané doma, vše vegan a hlavně za hodinu a půl hotové - bez zbytečně  špinavých hrnců a celé kuchyně, že tomu nevěříte? Tak to asi neznáte Thermomix.

Podívejte se na video nebo si pod ním přečtěte návod


Ingredience na knedlíky:
- špetka cukru
- 20 g droždí
- 320 g celozrnné mouky (ideální špaldová) 
(alternativa: domácí celozrnná mouka, potřebujeme 160 g zrní špaldy nebo pšenice a pak přidáme 160 g špaldové hladké nebo normální hladké mouky aby bylo dohromady množství 320 g)
- sůl 
- 1 starší celozrnný rohlík, houska
- 150 g rostlinného mléka (ideální ovesné, ale jde i mandlové, sojové...)


 omáčka:
- 80 g cibule
- 150 g petržele
- 150 g celere
- 300 g mkrve
- 3x bobkový list
- 3 x nové koření
- 80 g alternativy másla (vegan)
- 10 kuliček celého pepře
- sůl
- zeleninová pasta nebo kostku zel. bůjonu
- 1 balení kořeněného seitanu
- 100 g vegan smetany 

Nejdřív si vyrobíme smetanu:
- Potřebujeme 50 g kešu
-  špetka soli
- 50 olivového nebo slunečnicového oleje 
- 100 g vody
 
1. Přidáme kešu oříšky a drtíme 10 s na rychlost 10
2. Přidáme vodu, sůl a olej a nastavíme rychlost 10 a minutu čas
3. odložíme do ledničky a použijeme na závěr receptu

Postup na přípravu knedlíků - bez domácí celozrnné mouky (verze s domácí celozrnnou moukou  následuje)
Pokud máte platformu cookidoo, zadejte si recept kuře alá svíčková a postupujte podle návodu a vše nerostlinné nahraďte vegan produkty a vynechte vejce . 

Pokud cookidoo nemáte, postup je následující:

1. Do nádoby vložíme mléko, droždí, cukr a hřejeme na 37 stupňů a nastavíme 1:30 min.
2. Přidáme mouku, sůl, vejce a hněteme 
3. Dovnitř otvorem ve víku nádoby přidáme na kousky natrhaného rohlíku a TM zpracuje do těsta 
4. Z těsta vytvarujeme dva knedlíky, položíme je vedle sebe do předem olejem vymazané Varoma mísy a odložíme na stranu. 

2. Verze s domácí celozrnnou moukou

 1. Nejdřív nasypeme zrní a drtíme na 30 s, rychlost 10 
2. přisypeme 160 g hladké mouky a smíchanou mouku dáme stranou do misky 
3. Do nádoby vložíme mléko, droždí, cukr a hřejeme na 37 stupňů a nastavíme 1:30 min. 
4. Přidáme mouku, sůl, vejce a hněteme 
5. Dovnitř otvorem ve víku nádoby přidáme na kousky natrhaného rohlíku a TM zpracuje do těsta 
6. Z těsta vytvarujeme dva knedlíky, položíme je vedle sebe do předem olejem vymazané Varoma mísy a odložíme na stranu. 

Postup omáčky
1. Do nádoby vložíme petržel, celer, mrkev, cibuli a sekáme 5 sek/rychlost 5. 
2. Přidáme 50 g másla a restujeme 5 min/120°C/rychlost 1. Přidáme vodu a zeleninovou pastu nebo bujón. 
3. Nasadíme varný košík do mixovací nádoby. 
4. Do varného košíku vložíme seitan, přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list. 
5. Dáme Varoma mísu na nádobu a nastavíme 30 min/Varoma/rychlost 1.
  6. Po 30 m odložíme Varoma  mísu s knedlíkem stranou. 
7. Opatrně vyjměte varný košík pomocí stěrky, seitan očistíme a pepř a nové koření přendáme do nádoby. 
8. Přidáme naší vegan smetanu smetanu a mixujeme 30 sek/rychlost 10. 
9. Na závěr omáčku povaříme 5 min/90°C/rychlost 10.
10. Na konec přidáme zbytek vege másla a lehce promíchejte 30 sek/rychlost 4. 
11. Podáváme s brusinkami a čerstvou vegan šlehačkou 


Hlavní bázi receptu tvoří verze kuře alá svíčková z cookidoo a taky recept na smetanu je originální z cookidoo, zbytek je má improvizace.  

Zaujal vás recept, máte dotazy, připomínky? Tak mi prosím napište nebo se ozvěte do komentářů. V případě zájmu o Thermomix nebo dotazů k němu jsem vám k dispozici na mailu madlen.thermomix@gmail.com.
Dobrou chuť.
Vaše Madeleine

Komentáře